Qui Som!


Unió Pro-Turisme d’Escaldes-Engordany

La Unió Pro-Turisme d’Escaldes-Engordany és una iniciativa que es va crear per dinamitzar el turisme el 10 de febrer de 1955. En aquell any Escaldes encara no era una parròquia i, ni molt menys, existia el Comú.

Els fundadors de l’entitat van ser l’Agustí Vidal, Xavier Pla, Estanislau Sangrà, Antoni Puig, Joan Gouazé, Jaume Casal, Joan Pedreny, Antoni Ribes i Miquel Vidal totes aquestes persones es van unir de forma voluntària, lliure i solidària sense ànim de lucre i amb uns objectius comuns, fomentar el turisme a Escaldes, ja que per aquells temps eren pocs els turistes que ens visitaven. Aquests nous emprenedors, bojos o visionaris van posar la primera pedra d’un llarg camí que encara avui dia caminen els escaldencs.

La societat escaldenca va demostrar una vegada més la seva capacitat innovadora.

L’objectiu principal va ser fomentar el turisme. Es va començar per editar uns fulletons per enviar a l’estranger ressaltant els paisatges, les aigües termals, les excursions, els hotels i comerços, fins a arribar a crear l’oficina d’informació. La primera caseta d’informació era en realitat una caseta d’obra que es va transformar per a poder-la utilitzar com a punt d’informació. L’any 1970 amb l’ajut d’un arquitecte i de diferents persones de la parròquia, es va crear la caseta de fusta que va ser tot un punt de referència, ja que després moltes parròquies en van copiar el model. Veient la força del disseny i l’estima que anava guanyant entre la ciutadania, aquesta caseta va passar a ser el logo de l’entitat. 

Per a poder subvencionar aquestes accions per captar turisme es va implantar una quota que pagaven els escaldencs, acompanyat d’altres accions com quintos que servien per captar fons. Aquesta estructura de finançament es va mantenir fins que es va crear el Comú d’Escaldes-Engordany. Es va arribar a un acord amb el Comú: aquest es comprometia a finançar la Unió Pro-Turisme a canvi de què l’entitat deixés de cobrar una quota als escaldencs, però sense perdre l’essència i la independència de l’associació per continuar amb les activitats que dúiem a terme.

Va ser a finals dels anys 60 quan vam començar a organitzar les activitats lúdiques de la Parròquia. La Festa Major la va iniciar una comissió de joves escaldencs, el primer programa del qual hi ha constància és de l’any 1933. La Unió Pro-Turisme la va organitzar a partir de l’any 1965, es van afegir les Festes de Nadal, Reis, Sant Miquel d’Engolasters, Sant Joan i moltes altres que es continuen fent o que malauradament ja han desaparegut.

L’any 1971 es va fer per primera vegada l’Elecció de la Pubilla. La primera Pubilla d’Escaldes-Engordany va ser la Sra. Manela Crespo amb les seves dames d’honor, la Sra. Mercè Ros i la Sra. Mari Carme Valls. Aquesta família ha anat creixent, ja que al 1995 es va incloure la figura de la Pubilleta i juntament amb l’Associació de la gent gran es va afegir també la figura de la Fadrina, al 2004 la figura de l’Hereu i al 2012 la de l’Hereuet.

L’any 1986 es va decidir ampliar l’oferta cultural i turística de la parròquia amb la creació del Museu de Maquetes d’Art Romànic d’Andorra, actualment situat al CAEE (Centre d’Art d’Escaldes-Engordany), en el qual hi ha una trentena d’obres entre maquetes, retaules, creus i ponts. En l’actualitat estem buscant un espai adient on poder exposar l’última maqueta que es va fer, la del Poble d’Engordany, amb una superfície de més de trenta metres quadrats i que representa com era originàriament el poble.

A més col·laborem amb els Fallaires d’Escaldes-Engordany i disposem d’una de les col·leccions de segells més importants del país.

Fins al dia d’avui han sigut moltes les generacions d’escaldencs que han participat i recolzat una de les entitats més importants d’Escaldes-Engordany. Mentre altres parròquies absorbien les altres unions pro-turisme, l’esperit lluitador, innovador i d’estima per a la parròquia han permès mantenir viva la nostra flama.

La Unió Pro-Turisme representa que és ser escaldenc. La Unió Pro-Turisme representa que és Escaldes. Vols unir-te a nosaltres? T’esperem!

POLÍTICA DE PRIVADESA informació

A %d bloguers els agrada això: